
Gezond - 08-2021
Zomer zonder zon: zo voorkom je een vitamine D-tekort
Zomer zonder zon: zo voorkom je een vitamine D-tekort
Beter slapen op elke leeftijd.
Schermen vreten aan energiepeil en slaapkwaliteit
Persoonlijk leiderschap en verbinding op de werkvloer
Gewoon een slechte slaper, of is er meer aan de hand? Dit zijn de alarmsignalen van een slaapprobleem
Bestaat er een verband tussen hoofdpijn en een drukkend gevoel achter de ogen? Kan je hoofdpijn krijgen door het dragen van een mondmasker? En hoe kan je migraine behandelen? Jullie vragen over hoofdpijn beantwoord.
Waarom u in uw dromen nog altijd examens aflegt
(stotterend of zonder broek)
Sortir de son lit lorsque les premiers rayons du soleil viennent nous chatouiller le nez est nettement moins pénible que de s’en extirper les jours d’hiver bruineux. Le soleil donne un coup de boost instantané et nous aide a mieux supporter les nuits trop courtes. Mais les apparences peuvent être trompeuses. « Nos nuits sont effectivement plus courtes en t , en moyenne de 29 minutes. A la longue, cela peut entraîner un sérieux manque de sommeil », souligne le Dr Inge Declercq, neurologue et spécialiste du sommeil.
Lange warme dagen en korte nachten is een droomscenario dat een nefaste invloed heeft op je nachtrust. Uit bed springen wanneer de eerste zonnestralen door de gordijnen prikken is minder lastig dan opstaan op een miezerige winterdag. De zon trakteert je op een instant energieboost en maakt dat die kortere nacht niet in je kleren kruipt. Maar schijn bedriegt. “Je slaapt in de zomer gemiddeld 29 minuten minder per nacht en dat kan na verloop van tijd voor een ernstig slaaptekort zorgen. Want het is een mythe dat je in de zomer minder uren slaap nodig hebt”, weet neuroloog en slaapexpert dr. Inge Declercq (Slaapcentrum UZA).
Ben jij een goede slaper? Dan heb je geluk, want maar liefst 1 op de 3 slaapt slecht. Wat kun je aan slapeloosheid doen? Slaapexpert Inge Declercq: “Hoe beter je omgaat met de tijd waarin je wakker bent, hoe beter je slaapt.”
De ochtendstond heeft goud in de mond, toch als je een ochtendmens bent. Avondmensen hebben doorgaans geen zin om vroeg op te staan en blijven al eens wat langer liggen. Ook zouden ze, volgens nieuw onderzoek aan Harvard en MIT, meer kans hebben op het ontwikkelen van een depressie. Maar wat is nu echt het verschil? En kan je overschakelen van een nacht- naar een ochtendmens? Slaapexperte, neuroloog en auteur van ‘De kracht van slapen’ Inge Declercq van het UZ Antwerpen geeft het antwoord.
Beluister het gesprek met neurologe en slaapexperte Inge Declercq over powernap in ‘Nieuwe Feiten’
Een betere nachtrust begint bij het juiste bed
Wat kan je doen om beter te slapen. Dr. Declercq geeft tips
Op bezoek in de studio bij De Madammen op radio 2
Koester het licht, schrijf een brief, haal een maaltijd af
Over snurken en slaapapneu