
VRT filmpje: 23-11-2020
Zeven tips om goed de lockdown door te komen - Tip 1: De kracht van daglicht, een onderschat wondermiddel
Zeven tips om goed de lockdown door te komen - Tip 1: De kracht van daglicht, een onderschat wondermiddel
Een op de drie Belgen hee! op de een of andere manier een probleem met slapen. Volgens slaapexpert Inge Declercq bestaat voor de meeste van die problemen een oplossing. “Blijf er dus vooral niet mee zitten. Zoek hulp als je je zorgen maakt.”
Zonder oogmasker lukt inslapen niet? Snurkende partner? Veel te vroeg wakker? Heerlijk slapen: het blijft voor velen een utopie. Gelukkig zijn er oplossingen
De instrumenten die Declercq aanreikt zijn gebaseerd op de cognitieve gedragstherapie. Uit onderzoek is bekend dat zelfhulpboeken heel doeltreffend kunnen zijn maar verwacht van dit boek geen ‘regeltjes‘ die dicteren wat je moet doen. ‘Wél staat het vol hulpmiddelen die je vrij kan gebruiken, als ze je aanspreken en als jij er er goed bij voelt‘
Le pouvoir du sommeil. Avec le Dr. Inge Declercq, neurologue.
Het winteruur heeft toegeslagen volgens neuroloog en slaapexperte Inge Declercq.
In crisistijd moeten we een team zijn, zegt de overheid. Dus moeten we goed voor elkaar zorgen. Maar wat kunnen we meer doen dan elkaar opbellen en samen gaan wandelen? Vijf aparte tips.
Een goede nachtrust is niet voor iedereen vanzelfsprekend: maar liefst 1 op de 3 Belgen kampt met slaapproblemen. Slaappillen lijken een erg voor de hand liggende en makkelijke oplossing, maar zijn ze eigenlijk wel zo gezond? De slaapexpert legt uit
Inge Declercq, neuroloog en slaapexpert, legt uit waarom het winteruur goed is voor ons bioritme. In haar boek 'De kracht van slapen' (juni 2020) geeft ze tal van tips om meer uit je slaap te halen. Want 1 op 3 Belgen kampt met slaapproblemen en de impact hiervan is niet te onderschatten. Slecht slapen betekent immers minder energie en minder concentratie, minder productiviteit op de werkvloer, een hoger lichaamsgewicht etc. Nochtans kan je door enkele eenvoudige ingrepen overdag al veel invloed uitoefenen op de kwaliteit van je slaap ’s nachts.
Un sommeil réparateur est essentiel pour être actif au travail. Oui mais comment fait-on?
Heb je last van slapeloosheid? Neurologe en slaapexperte Inge Declercq schreef het boek “De kracht van slapen”. Ze geeft inzichten en tips voor een betere nachtrust.
In deze aflevering is Inge Declercq te gast. Zij is arts, neuroloog en slaapexpert verbonden aan het UZA. Daarnaast heeft ze ook nog een eigen bedrijf, SleepWell&StressLess waarmee ze in tal van organisaties en ondernemingen opleiding geeft over slaapkracht.
Dromen, ze fascineren sinds mensenheugenis. Maar wat weten we intussen over al die bijzondere droomervaringen? Neuroloog-slaapexperte Inge Declercq (Universiteit Antwerpen) en psycholoog Tim Post (Universiteit Twente) werpen in deze podcast licht op onze nachtelijke breinavonturen.
Hoe cruciaal is slaap dan en wat kan er gebeuren als je niet genoeg slaapt? Want als slapen niet goed lukt, dan voel je daar de gevolgen van overdag. Als slapen niet goed lukt, grijpen we dan te snel naar de slaappillen? Of zijn huisartsen te snel om ze voor te schrijven?
Slapen, het lijkt een evidentie voor de meesten onder ons, maar toch kampt 1 op 3 belgen met slaapproblemen. In het boek 'De kracht van slapen' legt neurologe en slaapexpert Inge declercq haarfijn uit hoe dat komt, en vooral, wat je eraan kan doen.
Velen sukkelen met slaapproblemen en ook al is daarover al veel geschreven en gezegd, pasklare oplossingen komen er dikwijls niet uit. Tot nu, want het nieuwe boek ‘De Kracht Van Slapen’ van neuroloog en slaapexpert dr. Inge Declercq bundelt niet enkel al wat al over slaap geweten is, en veel meer, maar reikt bovendien praktische en efficiënte manieren aan om aan slaapproblemen iets te doen.
Maar liefst één op de drie Belgen kampt met slaapproblemen. In haar boek ‘De kracht van slapen’ legt neuroloog en slaapexpert Inge Declercq uit hoe belangrijk slapen is en wat je allemaal kunt doen voor een betere nachtrust. En dat begint al overdag. Hier zijn vier van haar tips:
Iedere dag gaan er in België 1,2miljoen slaap- en kalmeringsmiddelen over de toonbank. De farmaceutische industrie verdient grof geld aan de slechte slapers onder ons. Ook andere bedrijven springen nu op de kar met soms peperdure slaapgadgets. Maar deugen die wel? Knack vroeg enkele slaapexperts om een streng maar rechtvaardig oordeel.
Factchecker: waar of onwaar?
Inge Declercq over chronobiologie